ΣΤΜΕ
Λεωφόρος Πεντέλης 19, Μελίσσια 15127 Αθήνα
☏ +30 210 804 4033
info@stme.org.gr

Συχνές ερωτήσεις (FAQs)

Οι πιο συχνές ερωτήσεις*

Οι άνθρωποι με συγκεκριμένο τύπο δέρματος, τα παιδιά κάτω των 18 ετών και τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, καθώς και τα άτομα με ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά τους, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το sunbed καθόλου. 2-3 συνεδρίες μαυρίσματος την εβδομάδα είναι εντάξει για όλους τους άλλους, αλλά φροντίστε να ξεκουράζετε το δέρμα σας για τουλάχιστον 24 ώρες ανάμεσα σε κάθε συνεδρία, και για τουλάχιστον 48 ώρες για τα δέρματα τύπου 2. Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο συμβουλεύει τους χρήστες να μην υπερβαίνουν τις 60 συνεδρίες ετησίως.
Η συνεδρία του κρεβατιού μαυρίσματος (sunbed) είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το MED (Minimal Erythemal Dose) ενός ατόμου (η ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα). Αυτό είναι το σημείο πριν από την υπερβολική έκθεση και το έγκαυμα, το οποίο πρέπει πάντα να αποφεύγεται. Συνεπώς, η συνεδρία θα εξαρτηθεί από τον τύπο του κρεβατιού μαυρίσματος που χρησιμοποιείται, τον τύπο δέρματος του ατόμου που το χρησιμοποιεί και το σημείο ανάπτυξης του μαυρίσματος. Ποτέ μην κάνετε ηλιοθεραπεία σε εξωτερικούς χώρους την ίδια ημέρα που έχετε κάνει τη συνεδρία μαυρίσματος.
Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος του κρεβατιού μαυρίσματος (sunbed) που προσφέρεται. Η ισχύς και η ένταση εξόδου της ακτινοβολίας UV ποικίλλουν σημαντικά από κρεβάτι σε κρεβάτι. Ένας πάροχος που είναι επαγγελματίας θα παρέχει συμβουλές σχετικά με τη σωστή διάρκεια που έχει μια συνεδρία, πληροφορίες για το κρεβάτι, ενημέρωση για τον τύπο του δέρματος και το στάδιο της ανάπτυξης του μαυρίσματος. Ένας νέος κανονισμός απαιτεί πλέον όλα τα κρεβάτια μαυρίσματος να έχουν μέγιστο επίπεδο ακτινοβολίας 0,3 W / m2 και αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια μιας συνεδρίας θα πρέπει να αυξηθεί, ώστε να επιτευχθεί η ίδια δοσολογία.
Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του δέρματος: τα καλοήθη μελανώματα, τα οποία μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν εύκολα, και τα κακοήθη μελανώματα, τα οποία, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να αποβούν μοιραία. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλιακά εγκαύματα και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Προκύπτει, επομένως, ότι η αποφυγή μελανωμάτων μπορεί να ενισχυθεί από τον έλεγχο της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα στα παιδιά. Το κακοήθες μελάνωμα είναι πιο διαδεδομένο σε μέρη του σώματος που κανονικά δεν εκτίθενται στο ηλιακό φως, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκείνες οι περιοχές είναι περισσότερο ευάλωτες. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ελεγχόμενη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, είτε στο φως του ήλιου ή σε ένα κρεβάτι μαυρίσματος, και είναι σημαντικό να αποφεύγονται η υπερβολική έκθεση και τα ηλιακά εγκαύματα.
Τα sunbed προσφέρουν έναν ελεγχόμενο τρόπο για να μαυρίσει κανείς και μπορούν να παρέχουν τα κατάλληλα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας για να εξασφαλίσει κανείς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, καθώς και να τη διατηρήσει (βλ. την ενότητα σχετικά με τη βιταμίνη D, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα). Το μαύρισμα στο φως του ηλίου σημαίνει ότι ο πελάτης μπορεί να υποβάλλεται σε διαφορετικά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την τοποθεσία, τον μήνα του έτους και ούτω καθεξής. Με τα κρεβάτια μαυρίσματος (sunbeds), ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα μαυρίσματος για να ταιριάζει στον τύπο του δέρματός του. Σύμφωνα με τον τύπο του δέρματος, καθορίζεται και το είδος του κρεβατιού μαυρίσματος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει περίπτωση καψίματος, και η ενδεικνυόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Όχι. Το μαυρισμένο δέρμα προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα, και το ηλιακό έγκαυμα θεωρείται η κύρια αιτία του μελανώματος. Εάν μπορείτε να αποφύγετε να καείτε από τον ήλιο, υπάρχουν οφέλη από τη μέτρια έκθεση στον ήλιο (βλ. την ενότητα για τη βιταμίνη D) που υπερέχουν των κινδύνων.
Τα μέτρα προστασίας κατά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι απολύτως απαραίτητα για την καλή υγεία. Ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι αν ζείτε σε ένα ηλιόλουστο ή όχι και τόσο ηλιόλουστο κλίμα, αλλά εκθέσετε τον εαυτό σας στον ήλιο, τότε η συνεπαγόμενη αύξηση της παραγωγής της βιταμίνης D θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς από εξουθενωτικές και θανατηφόρες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου των ωοθηκών, του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 1, σκλήρυνσης κατά πλάκας και κατάθλιψης.
Αν δεν έχετε την ευκαιρία να βγείτε έξω στον ήλιο ή προτιμάτε ένα πιο ιδιωτικό και ελεγχόμενο περιβάλλον, το να κάνετε σολάριουμ αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με το φυσικό φως του ήλιου για την τόνωση της παραγωγής της βιταμίνης D. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι η ακτινοβολία σε μια εσωτερική εγκατάσταση μαυρίσματος είναι η ίδια με αυτή που παίρνετε από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα λαμβάνατε αν ήσασταν στο φυσικό φως του ήλιου.

*Πηγή: The Sunbed Association, UK

Advertisement

Advert/Link/Text

Advert/Link/Text


Μέλη του ΣΤΜΕ

Logo Deja Vu Logo Hempz Logo Iso Italia Logo KBL Megasun Logo King Sun Logo King Tan Logo Pacific Sun Logo Solarium Stores Logo Sun Angel Logo Sunplus Logo Sunlounge Logo Supre