ΣΤΜΕ
Λεωφόρος Πεντέλης 19, Μελίσσια 15127 Αθήνα
☏ +30 210 804 4033
info@stme.org.gr

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV)

UVA + UVB + UVC

Τα τέσσερα βασικά στοιχεία απο τα οπία εξαρτάται η ζωή και η ευημερία μας είναι ο αέρας, το νερό, η γη και το ηλιακό φως. Αν αφαιρέσουμε έστω και ένα από αυτά, τότε πολύ απλά, η ζωή δεν θα υπήρχε! Δεν θα υπήρχε ζωή χωρίς τον ήλιο—αλλά η ζωή με πάρα πολύ ήλιο δεν μπορεί να είναι καλή.

Οι υπεριώδεις ακτίνες (Ultra Violet, UV), UVA, UVB και UVC, εκπέμπονται από τον ήλιο. Οι ακτίνες UVC, οι πιο επικίνδυνες για το ανθρώπινο σώμα, φιλτράρονται από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά μερικές ακτίνες UVB (η οποία μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα και βλάβη στα μάτια) και UVA φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Η ένταση εξαρτάται από τη γωνία του ήλιου, δηλαδή από τη γεωγραφική θέση, την εποχή και την ώρα της ημέρας. Τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) μπορεί να αυξηθούν έως και κατά 50% μεταξύ 11:00 και 13:00.

Η ακτίνα UV είναι αόρατη. Οι άνθρωποι σε εξωτερικούς χώρους εκτίθενται σε διαφορετικά επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας και συχνά αγνοούν την ένταση της ακτινοβολίας αυτής. Δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις του ηλιακού εγκαύματος συχνά έρχονται πολύ αργά. Μια έρευνα στη Δανία έδειξε ότι οι λουόμενοι στην παραλία εκτίθενται κατά μέσο όρο τρεισήμισι ώρες την ημέρα.

Οι λαμπτήρες του κρεβατιού μαυρίσματος προσομοιώνουν τον ήλιο και εκπέμπουν ακτίνες UVA και UVB, αλλά πάνε ένα βήμα παραπέρα και ελέγχουν την εκπομπή των ακτινών τους με εξισορρόπηση της UV, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του εγκαύματος και να βελτιωθεί το μαύρισμα. Όπως γνωρίζουμε, κανείς δεν ελέγχει τον ήλιο! Η τεχνολογία λαμπτήρων του σύγχρονου sunbed (κρεβάτι μαυρίσματος) υπόκειται σε διαρκώς εξελισσόμενα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, για να συμβαδίζει με αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Πληροφορίες

  • 7% του ενήλικου πληθυσμού χρησιμοποιεί sunbed = Πάνω από 750,000 άνθρωποι.
  • 70% των ανθρώπων θέλει να μαυρίσει.
  • 95% των χρηστών του σολάριουμ δεν υπερβαίνει το Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τον μέγιστο ετήσιο αριθμό συνεδριών.
  • 88% του πληθυσμού έχει τους τύπους δέρματος που μπορούν να μαυρίσουν με επιτυχία σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.
  • 38% των χρηστών του σολάριουμ κάνει χρήση σολάριουμ για προετοιμασία για τον καλοκαιρινό ήλιο.
  • 83% των χρηστών του σολάριουμ ισχυρίζεται ότι είναι αρκετά ή πολύ καλά ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους από την υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία UV.

Το κύριο πλεονέκτημα του μαυρίσματος θεωρείται η υγιέστερη εμφάνιση και αίσθηση. Ο κύριος λόγος για τη χρήση του σολάριουμ είναι η προετοιμασία για τον καλοκαιρινό ήλιο. Ενώ ο δείκτης ηλιακής προστασίας από ένα sunbed δεν παρέχει πλήρη προστασία, οι άνθρωποι που έχουν ήδη μια βάση μαυρίσματος είναι λιγότερο πιθανό να υπερεκθέσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών των διακοπών.

Advertisement

Advert/Link/Text

Advert/Link/Text


Μέλη του ΣΤΜΕ

Logo Deja Vu Logo Hempz Logo Iso Italia Logo KBL Megasun Logo King Sun Logo King Tan Logo Pacific Sun Logo Solarium Stores Logo Sun Angel Logo Sunplus Logo Sunlounge Logo Supre